Etiquetes

divendres, 27 de març del 2015

1r i 2n - Capoeira

Dijous 19 de març, a la classe d’Educació Física, vam celebrar per primera vegada a l’escola, una jornada de promoció de la Capoeira, un art marcial brasiler, d’origen africà, que combina facetes de la dansa, de la música i de les acrobàcies, així com també de l’expressió corporal.

Aquesta activitat va ser exclusiva per a Cicle Inicial i es va fer enllaçant amb l’aprenentatge experimentat a Educació Física al llarg de les darreres setmanes al voltant dels jocs d’arreu del món.

La jornada de promoció va anar càrrec del professor Mark Davy’s, més conegut com a Cacau i que imparteix classes de capoeira per a infants i adults a l’Acadèmia de Premià de Mar (C/ Elisenda de Montcada, 41. Tel: 627.43.09.33). La proposta i el contacte van ser realitzats gràcies a la tasca de la Mercè Moreno, membre de l’AMPA i mare d’un alumne de Primer curs, alhora que alumna del professor Cacau a les seves sessions de capoeira.

A les 15 hores, vam rebre el mestre de capoeira i es va iniciar la primera de les sessions, amb Primer curs d’Educació Primària i a les 16 hores, van ser els alumnes de Segon curs d’Educació Primària els que hi van prendre part. En acabar aquesta segona sessió, ens vam aplegar tots els alumnes de Cicle Inicial al gimnàs per tal d’obsequiar en Cacau i els seus col·laboradors amb un petit detall en mostra d’agraïment per la dedicació i la bona predisposició d’iniciar-nos en el món de la capoeira.

La Capoeira és un art marcial brasiler amb origen africà que combina facetes de la dansa, de la música i de les acrobàcies, així com també de l’expressió corporal. Va ser desenvolupat a Brasil pels descendents africans probablement a principis del segle XVI, quan aquest país estava sota la dominació colonial de Portugal. Les seves arrels provenen d’Angola, d’on provenien multitud d’esclaus. Aquests, en ser desplaçats a Brasil, van tenir la necessitat de mantenir els seus costums, distreure’s o simplement descarregar tensions tot mantenint-se en forma per si calia defensar-se; per aquest motiu van haver de camuflar aquest art marcial fent-lo passar per un ball, ja que els portuguesos els prohibien lluitar o practicar qualsevol tipus d’esport.

És conegut pels seus ràpids i complexes moviments, en els quals s’utilitzen braços i cames per tal d’executar maniobres de gran agilitat en forma de patades, fintes i enderrocs, entre altres. La capoeira com estil de lluita incorpora moviments baixos i escombrades mentre que en l’àmbit esportiu, es fa més ènfasi en les acrobàcies i demotracions ritualitzades d’habilitat. El cercle de capoeria va ser declarat Patrimoni cultural inmaterial de la Humanitat per la UNESCO el 26 de novembre de 2014.

Es practica acompanyada de la música interpretada pel berimbau, un instrument de corda d’origen angoleny, semblant a l’arc musical, fet amb una vara de fusta flexible i un filferro, als quals s’hi agrega un cashishi i una carbassa, que fa la funció de caixa de ressonància.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada